Nieuwbouw houten zeiljacht

Onze specialisatie is de nieuwbouw van klassieke overnaadse houten zeil- en motorjachten en bijboten. We kunnen alle overnaadse boten bouwen tussen de 2,5 en 10,5 meter naar specificatie van de klant, het hele bouwproces gaat in gezamenlijk overleg. Door deze nauwe samenwerking tussen klant en werf zijn we in staat om de wensen van de klant te realiseren en zodoende volledig op maat gebouwde schepen af te leveren. Doordat geen enkele klant precies hetzelfde wil zijn al onze schepen uniek en daardoor van toegevoegde waarde voor onze klanten.

roeivletjeIn ons 100 jarig bestaan hebben we ruime ervaring opgedaan met het bouwen van allerlei verschillende soorten jachten zoals roeivletten, motorvletten en sloepen, dagzeilers en verschillende kajuitzeiljachten. Als u een voorliefde heeft voor houten overnaadse jachten en interesse heeft om uw eigen schip op maat te laten bouwen kom dan eens langs op de werf om te zien hoe we werken. Op welke wijze de schepen worden gebouwd, kunt u zien aan hand van de drie laatst gebouwde zeiljachten die verder op deze pagina staan beschreven. En voorbeelden van een roeivletje en motorvlet ziet u hiernaast.

Het begint altijd met de kiellegging, waarna het geraamte bestaande uit de kielbalk, voorsteven en spiegel word opgebouwd. Vervolgens worden de bouwspanten geplaatst waarna de huid van de romp wordt gang voor gang wordt aangebracht en vastgeklonken. Nadat de volledige huid van het schip gereed is, worden de bouwspanten verwijderd en worden de definitieve gestoomde spanten aangebracht en vastgeklonken.

Nadat de romp gereed is moeten het dek, de kajuit, de kuip, de motor en de betimmering aangebracht worden. Dit gaat allemaal in nauw overleg met de opdrachtgever. Hier is dus veel ruimte voor de wensen van de klant, zoals wel blijkt uit de verschillende uitvoeringen die mogelijk zijn.

Motorvlet

Tot slot word dan de mast gemaakt en het schip helemaal zeilklaar afgeleverd. Voor alle aspecten van het bouwproces geld dat alleen de beste materialen worden gebruikt om tot een kwalitatief hoogwaardig eindproduct te komen. We hebben goede contacten met verschillende houthandels zodat we beschikking hebben over de beste kwaliteit sipo mahonie, teak, eiken, essen, sitka spruce en oregon pine.

Bekijk voorbeelden nieuwbouw houten zeiljacht

Nieuwbouw houten zeiljacht door Kroes

Zoutrif

De Zoutrif is het laatste schip dat we hebben gebouwd en in mei 2010 te water gelaten. De Scyth naar ontwerp van Gait Kroes is een klassieke s-spant met aangehangen roer.

Lente over alles: 9,05 meter
Breedte: 2,50 meter
Diepgang: 1,50 meter
Waterverplaatsing: 4,4 ton
Ballast: 1,9 ton

Foto’s Zoutrif

Noordvaarder

In 2007 is dit schip te water gelaten en het is het grootste type dat we kunnen maken op onze werf. Een zeer stabiele diepe s-spant met aangehangen roer naar ontwerp van Gait Kroes.

Lengte over alles: 10,50 meter
Breedte: 3,20 meter
Diepgang: 1,60 meter
Waterverplaatsing: 8,2 ton
Ballast: 3,2 ton

Foto’s Noordvaarder

Bysfeint

Kleine dagzeiler die in 1996 is gebouwd naar het laatste ontwerp van Gait Kroes. Het is een platgat rondspant met aangehangen roer en geringe diepgang. Zeer geschikt voor de Friese wateren.

Lengte over alles: 7,00 meter
Breedte: 2,00 meter
Diepgang: 0,85 meter
Waterverplaatsing 1,45 ton
Ballast: 0,5 ton

Foto’s Bysfeint

Wat kunnen we voor u doen?

We bouwen natuurlijk het liefst een klassieke, houten boot of sloep voor u. Boten die met liefde en vakmanschap zijn gemaakt. Daar is Kroes Bootbouwers immers groot mee geworden. Een uniek product waar u als eigenaar generaties lang plezier aan beleeft. Een nieuwe houten boot iets te ambitieus? Bekijk dan ons ruime aanbod aan gebruikte boten. En ook voor onderdelen, reparaties en complete restauraties bent u bij Kroes Bootbouwers aan het juiste adres!
Informeer naar de mogelijkheden